Hírek, Újdonságok


Világszínvonalú megfigyelő és kiértékelő kamerarendszer Gyöngyöspatán
... a Big Brother folytatódik, avagy a "Nagy Testvér" mindent lát

Az elmúlt évek egyik nagy vágyálma látszik beteljesülni, amikor arról az örvendetes hírről számolhatunk be, hogy hosszas és alapos előkészítő és kivitelező munka után, végre műszaki átadásra kerül az ország egyik legfejlettebb, tér- és forgalomfigyelő, valamint kiértékelő kamerarendszere Gyöngyöspatán.

Dr. Lóczi Zsolt, Rendőrkapitány Úr hathatós szakmai segítségével, jogi és elvi támogatásával egy olyan rendszer kiépítését céloztuk meg, amely a Gyöngyöspatára jellemző, un. "átutazó bűnözésből" adódó bűncselekmények megelőzésében, felderítésében nyújt hathatós segítséget a bűnüldöző szervek számára.

A beérkező, többnyire igen drága árajánlatok ár-érték elemzése után, arra a közös nevezőre jutottak a tisztelt Képviselőtestület és az Együtt Gyöngyöspatáéert Baráti kör tagjai, hogy több, már működő rendszert megvizsgálva, abból a legoptimálisabbat kiválasztva, lehetőleg helyi kivitelezőkre támaszkodva fogjuk kiépíttetni saját bűnmegelőzési architektúránkat.

Ulaki Róbert barátunkkal, kollégámmal - akinek ezúton is köszönet, hiszen már nem először segít, szinte társadalmi munkában a településnek - a többéves, nagyvállalati hálózatépítő szakmai tapasztalatunkra támaszkodva, megterveztük és beáraztuk a kiépítendő rendszert, amit a döntéshozók jónak ítéltek és kivitelezésre javasoltak. Itt szeretném megjegyezni, hogy a kiépített optikai gerinchálózat későbbiekben alapul szolgálhat intézményeink (Polgármesteri Hivatal, Óvoda, Művelődési Ház, Iskola, Egészségház) közös informatikai hálózatának is.

A rendőrségi elvárásokat maximálisan szem előtt tartva, egy valóban komplex, de kellően rugalmas és továbbfejleszthető rendszert próbáltunk kiépíteni. Ennek érdekében olyan beszállító partnerekkel vettük fel a kapcsolatot, akik Magyarországon piacvezetők az adott témakörben és mindemellett igazoltan a legmagasabb minőséget képviselik

A telepítésre került, hét darab dupla objektíves, nagyfelbontású, nagy látószögű, részletgazdag (3 MP) , digitális MOBOTIX márkájú kamerák, többek között Németország autópályáin bizonyítják rátermettségüket. Bírják a szélsőséges időjárási viszonyokat (-30 - +60), vandálbiztosak, kitűnő, nagyítható képeket, minőségi hangfelvételeket készítenek mind nappal , mind az éjszaka folyamán. A település bekötőútjain mérik az áthaladó járművek sebességét, valamint a telepítésre került, SIGMOID rendszámfelismerő rendszer segítségével, a Belügyminisztérium adatbázisából lekérik és napokon át tárolják a rendszámok alapján azonosított járművek adatait, nem megfelelőség esetén (körözött, lejárt műszakival rendelkező, forgalomból kivont járművek) azonnal riasztják a helyi járőrt és a további fejlesztések elvégzése után, reményeink szerint az ügyeletes Tiszturakat a Gyöngyösi Kapitányságon.

A rendszer pozitívumaként szeretném megemlíteni a rendőreink által is megerősített már tapasztalható előnyöket, az átmenő forgalom jelentős lassulását, és azt a tényt, hogy egyre kevesebb "csapatokba verődött, támaszkodó ráérővel" találkozunk az iskola és a gyaloghíd környékén...

"Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen." /Széchenyi István/

Az érdemi munkálatokban nagy segítségünkre volt Tábi László és kivitelező csapata, akik nagyon jutányos áron, magas színvonalon és lelkiismeretesen végezték, az általuk elvállalt részfeladatokat. Szeretnénk továbbá köszönetet mondani Lévai Tamásnak aki a hálózatépítési munkákban állt mindig készségesen a rendelkezésünkre , valamint Varga Lászlóné Magdikának, a Baráti Kör vezetőjének, aki a kivitelezés pénzügyeit intézte maradéktalanul.

Külön meg szeretném említeni, és az egész település nevében megköszönni a Képviselőtestületnek, a külsős Bizottsági Tagoknak, hogy tiszteletdíjukról lemondva, azt a településnek felajánlva biztosították a beruházás anyagi hátterét, a több mint hét és fél millió forintot!


ASPex Consulting Kft.
3200 Gyöngyös, Ringsted u. 21.