Mobotix kamerák

…MOBOTIX az IP videó új arca.
A beépített Linux alapú szoftverrel behozhatatlan előnyt jelent
az analóg videó technológiával és a hagyományos IP kamerákkal szemben...


Nagyfelbontású videó megfigyelés

A német MOBOTIX AG a nagyfelbontású, decentralizált, IP alapú videó megfigyelőrendszer vezető gyártójaként vált ismertté

.

 

Vezető hálózati kamera gyártó

A Mobotix újszerű technológiájával nagyon rövid idő alatt fejlődött a legnevesebb gyártók élvonalába. A megapixel felbontású biztonsági kamerák piacán pedig 60% feletti részesedéssel vezető pozíciót szerzett.

 

Nagyfelbontású megfigyelőrendszer előnye

Nagyobb felbontással részletgazdagabb képet kapunk. A hagyományos (analóg) technológiában az élőkép nem nagyobb 0,4 megapixelnéln, a rögzített kép pedig csak 0,1 megapixel (CIF formátum). Ezzel szemben a Mobotix kamera 3,1 megapixeles rögzített képe 30-szor részletgazdagabb. A nagy felbontás eredményeként egy kamera nagyobb terület megfigfyelésére képes (akár 360 fokban is), ezzel csökkenthető a szükséges kamerák száma, így végső soron csökkennek a költségek.
Példa képpen, egy négysévos benzinkút teljes egészében ellenőrizhető egyetlen Mobotix kamerával, a szokásos 4 helyett.

 

A hagyományos centralizált megoldás hátránya

A hagyományos rendszerekben a kamerák csak a képet szolgáltatják és egy központi egység végzi el a feldolgozást és rögzítést. Ez a módszer alkalmatlan a nagyfelbontású felvételek kezeléséhez, mert nagy sávszélességet igényel és hatalmas feldolgozó teljesítményre van szüksége. Egy PC-n már egyetlen MPEG4 HDTV film is túl nagy erőforrást vesz igénybe, több tucat nagyfelbontású kamera élőképének folyamatos feldolgozása gyakorlatilag lehetetlen. Éppen ezért a hagyományos centralizált rendszerek költségei túlságosan magasak lennének a nagyfelbontású kamerák képeinek feldolgozásához.

 

A Mobotix decentralizált rendszere

A Mobotix decentralizált rendszerének a lényege, hogy minden kamera tartalmaz egy beépített nagysebességű feldolgozó egységet, mely szükség szerint belső tárolóval is kiegészíthető (SD kártya). Ebben a rendszerben nincs központi adatfeldolgozás, a beépített intelligenciának köszönhetően, minden szükséges döntést, logikai műveletet a Mobotix kamera végez, miközben folyamatosan vezérli a külső vagy belső rögzítést. A rendszer kis sávszélességet igényel, a nagymennyiségű adatok rögzítéshez elegendő egy vagy több egyszerű tároló, az élő vagy rögzített képek megtekintéséhez csak egy közönséges PC-re van szükség.

 

A Mobotix rendszer előnyei

  • a megapixel technológiának köszönhetően kevesebb nagylátószögű kamera is elegendő a megfigyeléshez.
  • kevesebb PC/DVR szükséges, mivel egyetlen PC képes akár 40 kamera felvételeinek a rögzítésére, de a kamerák akár belső SD kártyára, vagy USB memóriára is rögzíthetnek.
  • kisebb sávszélesség igény, mivel a feldolgozást a kamerák végzik, ezért nem szükséges egy központi feldolgozó egységre továbbítani a képet

Robosztus rendszer, alacsony karbantartás igény

A Mobotix kamerák nem tartalmaznak mozgó alakatrészt (lencse- vagy kamera mozgató motor, mechanikus írisz, stb.). Ennek köszönhetően a karbantartás igény minimális. A széles működési hőmérsékleti tartománynak köszönhetően (-30° - +60°C) nincs szükség kamera fűtésre vagy szellőztetésre, a kamera tápellátása mindössze 3 wattot igényel. Mivel a rögzítéshez még winchester sem feltétlenül szükséges, ezért a teljes rendszer felépíthető kopó alkatrészek nélkül.

 

Nincs licencdíj

A Mobotixnál nincs szoftver licenc költség, mivel a szükséges szoftvert a kamera tartalmazza. Ez korlátlan felhasználói jogot biztosít, bármennyi kamera is van a rendszerben. A kamerákhoz tartozik az ingyenes MxControlCenter, mely professzionális alkalmazásokra kifejlesztett videómenedzsment szoftver. A Mobotix folyamatosan fejleszti a szoftvereit, a frissítések az Internetről ingyen letölthetők.


ASPex Consulting Kft.
3200 Gyöngyös, Ringsted u. 21.